Πληροφορίες επικοινωνίας

Ζητήστε μας προσφορά με βάση τις δικές σας ανάγκες

icon_widget_image Δευ-Παρ: 9πμ με 5μμ icon_widget_image Αριστοτέλους 3β, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 55133 icon_widget_image +30 2310 432000 icon_widget_image info@rigel.gr
  /  Άρθρα   /  Ακίνητα: Αυξήσεις τιμών στα ακίνητα

Ακίνητα: Αυξήσεις τιμών στα ακίνητα

Ανοίγει σημαντικά πλέον η «ψαλίδα» ανάμεσα στις νεόδμητες και τις παλαιότερες κατασκευές στην αγορά κατοικίας. Πρόκειται όμως, για μια εξέλιξη που έχει πυροδοτηθεί όχι από τη σημαντική άνοδο της ζήτησης για νέες οικοδομές ακινήτων (σε σχέση με τις μεταχειρισμένες), αλλά εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους κατασκευής, τόσο λόγω της ανατίμησης των υλικών, όσο και εξαιτίας της σημαντικής αύξησης και των εργατικών. Όπως αναφέρουν στελέχη οικοδομικών επιχειρήσεων, μόνο οι συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών έχουν αυξήσει το κόστος κατασκευής κατά 60% (μέσος όρος) σε σχέση με τις αρχές του 2020. Αν προστεθούν και οι αυξήσεις στο κόστος των αμοιβών των εργατοτεχνιτών, τότε προκύπτει ότι η ανέγερση μιας νέας οικοδομής έχει φτάσει να στοιχίζει σήμερα ακόμα και 1.700 – 1.800 ευρώ/τ.μ., χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται το κόστος απόκτησης του οικοπέδου.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πλέον θα είναι ελάχιστα τα νέα διαμερίσματα που θα διατεθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες, κοστίζοντας λιγότερο από 2.200 – 2.500 ευρώ/τ.μ. Για να αποκτηθεί δηλαδή ένα καινούριο διαμέρισμα επιφάνειας 100 τ.μ. θα απαιτούνται κεφάλαια της τάξεως των 250.000 ευρώ (υπολογίζοντας και τους φόρους και το κόστος μεταβίβασης), γεγονός που εκ των πραγμάτων, περιορίζει σημαντικά το πιθανό αγοραστικό κοινό. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, για τους οποίους μεγάλη μερίδα των νέων κατασκευών είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και κόστους. Απευθύνονται δηλαδή σε ένα διαφορετικό αγοραστικό κοινό, συνήθως εκτός Ελλάδας, το οποίο διαθέτει υψηλότερη αγοραστική δύναμη και ταυτόχρονα προέρχεται από χώρες, όπου οι τιμές των κατοικιών κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, χωρίς να προσφέρει ανάλογη ποιότητα με την ελληνική αγορά.

Οι τιμές υλικών
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών εκτοξεύτηκε κατά 10,2% τον φετινό Μάρτιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κι έναντι αύξησης 1,3% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2021. Μάλιστα, προβλέπεται ότι τον Απρίλιο κι ενδεχομένως και τον Μάιο, οι αυξήσεις των υλικών κατασκευής θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Με βάση την εικόνα του Μαρτίου, η μεγαλύτερη άνοδος αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια με 79,2%, ενώ έπεται η αύξηση κατά 40,7% στο πετρέλαιο κίνησης. Αύξηση κατά 20% σημειώνει και ο σίδηρος οπλισμού σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ κατά 18,3% έχουν αυξηθεί οι χάλκινοι αγωγοί, κατά 16,3% τα τούβλα, κατά 12% οι σωλήνες χαλκού, κατά 10% η ξυλεία οικοδομών, κατά 9,2% οι πλαστικοί σωλήνες και κατά 7,6% το έτοιμο σκυρόδεμα. Σημειώνεται ότι πολλά από τα υλικά κατασκευής απαιτούν σημαντικές ποσότητες ενέργειας (ηλεκτρικής, ή καυσίμων) για να παραχθούν, γεγονός που εξηγεί τις μεγάλες ανατιμήσεις, σε συνδυασμό βέβαια και με φαινόμενα κερδοσκοπίας, που δεν απουσιάζουν σε περιόδους κρίσης.

Το κόστος των εργατικών
Στις ανατιμήσεις των υλικών, έρχονται πλέον να προστεθεί και το υψηλότερο κόστος των εργατικών. Πρόκειται βέβαια για τις πρώτες αυξήσεις των τελευταίων 13 ετών, καθώς οι απολαβές είχαν μείνει παγωμένες από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην αγορά ακινήτων, το 2009. Πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου των Οικοδόμων και την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Η νέα κλαδική ΣΣΕ προβλέπει αύξηση κατά 38,5% στο κατώτερο ημερομίσθιο του τεχνίτη, κατά 28,4% στο κατώτερο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη και κατά 18,3% στο κατώτερο ημερομίσθιο του εργάτη. Στα εν λόγω ημερομίσθια προστίθενται 10% επίδομα γάμου, 5% για κάθε τριετία και μέχρι έξι τριετίες, 10% επίδομα σπουδών, 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα κι εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων. Επίσης, προβλέπονται επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των 25 που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία ναι μεν θα αυξήσει το κόστος των εργατικών, αλλά από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι θα περιορίσει το κύμα φυγής πολλών εργατικών χεριών προς άλλες χώρες. Με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα νέων υποδομών και κτιρίων στην χώρα, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι μεμονωμένες οικοδομές, είναι προφανές ότι θα απαιτηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργατοτεχνίτες κι εργάτες για να απασχοληθούν σε εργοτάξια και οικοδομές. Οι άνθρωποι αυτοί δεν υπάρχουν σήμερα στην αγορά, καθώς η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς εξ αυτών στην μετανάστευση ή την επιστροφή στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.